Tehnološki center za baterije

Približno leto dni po slovesnosti ob zaključku gradnje je podjetje Daimler Truck, ob prisotnosti Michaela Kleinerja, generalnega direktorja z Ministrstva za gospodarstvo, delo in turizem dežele Baden-Württemberg, in Christiana Spechta, župana mesta Mannheim, uradno odprl Tehnološki center za baterije (BTC) v tovarni Mercedes-Benz v Mannheimu.

Tehnološki center za baterije Mercedes
Tehnološki center za baterije Mercedes | Foto: Daimler Truck

Razvoj izdelkov in procesov za baterijska električna gospodarska vozila podjetja Daimler Truck poteka na površini več kot 10.000 kvadratnih metrov: Tehnološki center za baterije združuje razvoj in proizvodnjo. Strokovnjaki tu pridobivajo znanje o baterijah in njihovih proizvodnih procesih. V ta namen bosta v Tehnološkem centru za baterije, ki se je na slovesnosti ob zaključku gradnje še vedno imenoval InnoLab Battery, vzpostavljeni dve proizvodni območji. Na eni strani bo tukaj potekala pilotna proizvodnja celic za krepitev znanja o procesih. Na drugi strani pa se bodo izdelovali baterijski sklopi kot prototipi za preskusne naprave in testna vozila. S pilotno linijo za izdelavo baterijskih sklopov se v Mannheimu pripravljajo na prihodnjo serijsko proizvodnjo, ki je načrtovana za drugo polovico desetletja v okviru uvajanja naslednje generacije litij-ionskih baterij v tovarni.

Tehnološki center za baterije Mercedes

Podrobnosti o Tehnološkem centru za akumulatorje

Obstoječa stavba s številko 18 iz leta 1952 je v središču tovarne in pokriva 7.500 kvadratnih metrov površine. V zadnjih mesecih je bila temeljito prenovljena in razširjena s prizidkom s površino 3.000 kvadratnih metrov. V Tehnološkem centru za baterije je nameščenih več kot 60 novih strojev in sistemov, v katerih je mogoče načrtovati ustrezne procese za prototipno proizvodnjo baterijskih celic in sistemov: tehnologije premazovanja, varilni postopki, montaža in lepljenje.

Tehnološki center za baterije je razdeljen na dve območji. Na območju za celice se pridobiva znanje o izdelkih in procesih v zvezi s proizvodnjo baterijskih celic. Oprema zagotavlja predpogoje za pridobivanje obsežnega znanja na področju celične kemije. Ponuja na primer možnost eksperimentiranja z različnimi recepti pri proizvodnji baterijske paste. Ta pasta se nato uporablja za izdelavo prototipov baterijskih celic, najmanjših enot baterije. Vsaka celica gre skozi čiste in suhe prostore, saj je med proizvodnjo zelo pomembno zaščititi občutljive materiale pred prašnimi delci in vlago. V območju za izdelavo celic se lahko izdelujejo tako vrečaste kot prizmatične celice. Območje za celice se uporablja za pridobivanje strokovnega znanja o proizvodnem procesu in skaliranju enot.

Na pilotni liniji za proizvodnjo baterijskih sklopov se pridobivajo izkušnje pri sestavljanju baterijskih sklopov: baterijski moduli, naslednja večja enota v bateriji, se izdelajo iz celic, nato pa se iz teh modulov izdelajo baterijski sklopi. Čez nekaj let naj bi se rezultati te linije prenesli v serijsko proizvodnjo na lokaciji v Mannheimu.

Tehnološki center za baterije Mercedes

Tehnološki center za akumulatorje kot pomemben element prihodnosti

V Tehnološkem centru za baterije je skupaj zaposlenih približno 100 delavcev. Da bi zaposlenim zagotovili več prostora za ustvarjalnost, produktivnost in učinkovitost, je bil izbran sodoben koncept pisarne z različnimi delovnimi conami. Na zemljišču Tehnološkega centra za baterije je približno 400 kvadratnih metrov zelenja, ki je razporejeno po posameznih navpičnih stenskih zelenih elementih. Poleg obsežne zelene strehe so na novi stavbi nameščeni tudi fotovoltaični sistemi, ki zagotavljajo dovolj električne energije za napajanje približno 50 samostojnih hiš.

Tehnološki center za baterije Mercedes

O tovarni Mercedes-Benz v Mannheimu

Današnja tovarna Mercedes-Benz v Mannheimu je bila ustanovljena leta 1908 v kraju Mannheim-Waldhof v okrožju Luzenberg. Več kot 4.600 zaposlenih v njej izdeluje motorje in z njimi povezane komponente za gospodarska vozila. Je tudi kompetenčni center podjetja Daimler Truck za baterijsko tehnologijo in visokovoltne sisteme, ki pomembno prispeva k serijski proizvodnji ponudbe elektrificiranih izdelkov. Livarna v tovarni je eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev litoželeznih elementov za vozila. Motorji se tudi obnavljajo za zamenjavo v tako imenovanem Evropskem centru za proizvodnjo nadomestnih motorjev.

Usposabljanje in zagotavljanje nove generacije zaposlenih sta za tovarno v Mannheimu prav tako pomembna: mladi se usposabljajo v tovarni z več kot 100 leti izkušenj – skupno je tu usposabljanje opravilo več kot 11.000 mladih.

Tehnološki center za baterije Mercedes