Skupina MOL s skoraj 1 milijardo dobička v letu 2016

Skupina MOL je objavila svoje finančne rezultate za leto 2016. Skupina MOL je znatno prekosila svoj prvotno zastavljeni cilj za leto 2016, ki je bil 2 milijardi USD ter dosegla EBITDA v vrednosti 2,15 milijard USD, kar je samo nekoliko manj v primerjavi s predhodnim letom.

Skupina MOL s skoraj 1 milijardo dobička v letu 2016

Upstream – Dejavnost raziskav in proizvodnje, je pokazalo veliko prilagodljivosti na slabše zunanje okolje. Nadaljnji 17% padec cen surove nafte in 23% padec v realiziranih cenah plina je bil kompenziran z večjim obsegom proizvodnje in stroškovno disciplino. Kot rezultat je EBITDA ostal skoraj enak pri 675 milijonih USD, dejavnost pa je ustvarila več kot 250 milijonov čistega denarnega toka, kar je enako 7 USD za sodček ekvivalenta nafte. Proizvodnja je zrasla za 6% na 112 tisoč sodčkov ekvivalenta nafte z dodanimi nahajališči na kopnem v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope, kjer je bila proizvodnja največja po  letu 2012, v Pakistanu, Veliki Britaniji in nahajališču Baitugan v Rusiji. Prihranek stroškov na vseh področjih je doprinesel 13% znižanje stroškov iz poslovanja na enoto. Cilji New Upstream programa so bili torej popolnoma izpolnjeni.

 

Downstream – Dejavnost rafinerij in trženja, je še enkrat doseglo zanesljive rezultate z 1,5 milijarde čistega EBITDA, kar je samo nekoliko manj od najboljših rezultatov vseh časov iz leta 2015. Primarni vzrok za padec je bila pričakovana normalizacija rafinerijskih in petrokemičnih marž. EBITDA na področju maloprodaje se je povečala za 40%. Rast je bila podprta z nedavnimi nakupi blizu 450 bencinskih servisov v 5 državah v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope, uspešni uvedbi strategije na področju ne-goriv kot tudi močnimi trendi povpraševanja. Next Downstream Program, triletna interna iniciativa na področju učinkovitosti, katere cilj je doseči izboljšanje  EBITDA za  500 milijonov USD , je na dobri poti z že doseženimi 340 milijoni USD v prvih dveh letih trajanja programa.

Celoletni EBITDA Gas Midstream - Plinski segment je v letu 2016 znašal 54.5 milijard HUF (194 milijonov USD), kar je nekoliko manj kot predhodno leto.

Predsednik upravnega odbora – Izvršni direktor Zsolt Hernádi je o rezultatih povedal: “2016 je bilo leto odličnih dosežkov in pomembnih mejnikov. Zaznamovano je bilo z uspešnim pričetkom velike transformacijske poti z odobritvijo naše nove dolgoročne strategije – MOL Group 2030. Prav tako smo dosegli svoje cilje in ustvarili zelo močan denarni tok na podlagi našega prožnega, integriranega modela poslovanja. Upstream je ustvaril preko 250 milijonov USD čistega denarnega toka ob koncu cikla in dosegel največjo kopensko naftno in plinsko proizvodnjo v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope od leta 2012. Downstream je dosegel robustne rezultate, samo nekoliko nižje od rekordno najvišjih v letu 2015, navkljub nižjim rafinerijskim in petrokemičnim maržam. Maloprodaja je nadaljevala z beleženjem impresivne rasti na podlagi nakupov ob pravem času in uspešni uvedbi novega koncepta na področju ne-goriv. V letu 2017 bomo spet ustvarili najmanj 2 milijardi EBITDA,  ustrezno pokrivanje organske rasti z investiranjem, dividende našim delničarjem kot tudi sredstva za projekte namenjene transformaciji.«