S starodobniki po Nemčiji

ETM Verlag, ena vodilnih medijskih hiš v industriji gospodarskih vozil, in špediterska družba Fehrenkötter sta organizatorja 20. jubilejno nemško turnejo starodobnih gospodarskih vozil.

Starodobniki Daimler Truck
Starodobniki Daimler Truck | Foto: Daimler Truck

Na letošnji turneji starodobnikov so sodelovala vozila Mercedes-Benz in Setra - skupno osem vozil iz zbirke starodobnih vozil Daimler Truck Classic.

Starodobniki Daimler Truck

Eden od osmih primerkov je bil 14,7-tonski Mercedes-Benz LAK 315, opremljen s pogonom na vsa kolesa. Omenjeni model so med letoma 1953 in 1958 izdelovali v tovarni v Gaggenauu.

Starodobniki Daimler Truck

Del konvoja je bil triosni mercedes-benz LP 333 z dvema sprednjima krmiljenima osema. Ta nekonvencionalna zasnova je nastala konec petdesetih let prejšnjega stoletja kot odgovor na pravila, ki jih je uvedel nemški minister za promet Hans-Christoph Seebohm, ki je omejil največjo dovoljeno skupno maso tovornjakov, tako da so samo triosna solo vozila lahko tehtala 16 ton.

Starodobniki Daimler Truck

Del konvoja iz klasične zbirke Daimlerjevih tovornjakov, sta bila Mercedes-Benz LP 323, ki je bil natančno obnovljen v dvanajstih letih podrobnega dela v tovarni v Wörthu, in Mercedes-Benz LP 1620, ki je bil predstavljen leta 1963.

Starodobniki Daimler Truck

Primerek modela Mercedes-Benz LP 1620 je bil izdelan leta 1964 in je po več kot 2 milijonih kilometrov še vedno v odličnem (čeprav obnovljenem) stanju z originalnim motorjem in menjalnikom.

Mercedes-Benz L 1113 je prav tako del klasične zbirke Mercedes-Benz Trucks, primerek za nemško turnejo pa je bil prvič registriran leta 1966.

Starodobniki Daimler Truck

Odlično ohranjen LN2 model 814 letnik 1991 (v 7,5 tonski različici s 136 konjskimi močmi) na svoji ponjavi nosi še reklamni slogan, ki ga je Mercedes uporabljal ob njegovem prihodu na trg.

Starodobniki Daimler Truck

Poleg omenjenih šestih tovornjakov sta bila v konvoju še dva avtobusa iz kolekcije Classic, 6,7-metrska Setra S6 iz leta 1962 in Mercedes-Benz O 3500 iz leta 1950, ki je bil letos spomladi v celoti prenovljen v tovarni Daimler Buses v Neu-Ulmu.

Starodobniki Daimler Truck

Karavana starodobnikov je svojo pot začela iz Brilona (v pokrajini Sauerland), po skupno šestih etapah in več kot 1.200 prevoženih kilometrih pa se je letošnja edicija 'Tour of the Legends' zaključila v bavarskem Dachauu, v neposredni bližini Münchna.