Policisti razkrili manipulacije tahografa

Minuli vikend so policisti Specializirane enote za nadzor prometa na slovenskih cestah zaznali več hujših kršitev. V petek popoldne so na počivališču Starine v smeri proti Obrežju ustavili skupino vozil prevoznega podjetja s sedežem na območju Celja. Med primerjavo podatkov iz tahografa in voznikove kartice so naleteli na neskladja. Z nadaljnjo analizo so ugotovili, da je voznik prikril določen del svoje poti in prikazal vožnjo kot koriščenje odsotnosti od vožnje.

Policija - manipulacija tahografa
Policija - manipulacija tahografa | Foto: Policija

Policisti so posumili, da je v vozilu nameščena naprava, ki se uporablja za izvajanje posegov, z namenom, da se ponaredi, zataji ali uniči podatke na zapisovalni napravi (tahografu) ali voznikovi kartici. V nadaljevanju postopka so ugotovili, da ima voznik v kabini krmilnik (daljinec), s katerim lahko med vožnjo vklopi manipulacijo, ki povzroči, da na voznikovo kartico in tahograf beleži odmor v času, ko vozilo vozi.

Policija - manipulacija tahografa

Policisti so za vozilo odredili izredni pregled tahografa. Tega so opravili delavci v strokovni organizaciji za izvajanje postopkov vgradnje, preverjanja, kontrole in popravila zapisovalne opreme ter tako potrdili sume policistov; na napeljavi so namreč odkrili krmilnik, ki je omogočal vklop in izklop manipulacije. Vozilo je bilo izločeno iz prometa, tahograf in vsa z njim povezana oprema pa je bila zasežena in poslana v nadaljnjo analizo strokovnjakom v policiji, ki bodo izdelali strokovno mnenje glede manipulacije. Vozniku je bil izdan plačilni nalog v višini 2.000 evrov, zoper pravno osebo pa bo v hitrem postopku izdana odločba o prekršku. Zanj je predpisana globa v razponu od 6.000 do 24.000 evrov.

Policija - manipulacija tahografa

Fotogalerija