Nov menjalnik za najzmogljivejši motor

Na sejmu Elmia na Švedskem je Scania predstavlja svojo najnovejšo različico menjalnikov serije G . Robusten novinec – imenovan G38 – je posebej razvit za Scaniin najzmogljivejši 16-litrski V8 motor s 770 konjskimi močmi in 3.700 Nm navora.

Scania G38 menjalnik
Scania G38 menjalnik | Foto: Scania

G38 je najnovejši in zadnji iz serije menjalnikov G, ki je bila prvič predstavljena leta 2019 (z G33). Izdelan je po meri za obvladovanje ogromnega navora, ki ga proizvaja Scaniin V8 s 770 konjskimi močmi. Kljub temu, da lahko prenaša do 3.800 Nm navora, ima povsem enake mere in težo kot G33.

Do 70 kilogramov lažji

Menjalniki serije G so 60-70 kilogramov lažji od menjalnikov, ki jih nadomeščajo, predvsem zaradi popolnoma aluminijastih ohišij in manjših skupnih mer. Drugi ključni dosežek je znižan hrup, ki je predpogoj za izpolnjevanje prihodnjih predpisov. Prestave pri teh avtomatiziranih menjalnikih izvajajo pnevmatski pogoni. Z uporabo zavore gredi je Scaniinim inženirjem uspelo zmanjšati število sinhronov, prostor, ki so ga s tem pridobili, pa so uporabili za širše zobnike.

Scania G38 menjalnik

Menjalnike serije G je mogoče naročiti tudi kot različice HD (Heavy Duty) in G38 ni izjema. Kot G38CH bo opremljen s širšim planetnim zobnikom za še večjo robustnost. To poveča zmožnost obvladovanja visokega navora na glavni gredi tudi v najzahtevnejših cestnih razmerah (običajno izven urejenih cest).

14 prestav

Menjalnik G38 je krajši od trenutno najpogostejšega menjalnika za enako vrsto uporabe, GRSO926. Določena razlika med njima je, da ima G38 samo eno vgrajeno omejitev navora: samo 100 Nm navora motorja se izklopi pri določeni prestavi in vrtljajih, kar voznik skoraj ne opazi. G38 ponuja 14 prestav za vožnjo naprej, vključno s prestavo za počasno vožnjo in direktno prestavo, ter možnost določitve do 8 prestav za vzvratno vožnjo.