Na Hrvaškem napovedali nov sistem cestninjenja

V prostorih hrvaškega Ministrstva za morje, promet in infrastrukturo je bila podpisana pogodba za razvoj novega sistema cestninjenja v vrednosti 80 milijonov evrov, financiranega s sredstvi NPOO. Nov sistem naj bi začel delovati po poletju 2026.

dkv-toll-poljska-cestnina1

Nova cestnina bo zajela celotno mrežo avtocest na Hrvaškem, največji del v upravljanju Hrvaških avtocest, a tudi koncesionarja Bina-Istra in Autocesta Zagreb - Macelj. Minister Oleg Butković je poudaril, da podražitev cestnin ni predvidena, na delih avtocest, kjer jih zdaj ne zaračunavajo, pa jih tudi ne bodo uvedli.

Vstop na avtoceste bo mogoč na dva načina: z ENC napravo kot doslej ali z registracijo vozila v sistem in avtomatskim prepoznavanjem registrskih tablic preko kamer. Za nadzor bo skrbelo 208 cestninskih točk, ki bodo na avtocestnih priključkih. Predvidena je nabava 74 enot, ki bodo namenjene tudi obračunu, med drugim bodo imele kamere in laserje. V načrtu je tudi 140 stez za hitro registracijo vozil, za uporabnike, ki niso prijavljeni na enega od možnih načinov.

Za težka vozila tretje in četrte kategorije bo obvezna naprava ENC, ki bo morala biti pritrjena na vetrobransko steklo, uporabniki lahkih vozil pa bodo lahko izbrali eno od dveh možnosti plačila. Pri lahkih vozilih prve in druge kategorije, med katerimi so tudi osebna vozila, so lahko vozniki uporabniki ENC naprav, ki bodo morale biti povezane tudi z registrsko tablico, ENC naprava pa bo morala biti ves čas vožnje pritrjena na vetrobransko steklo.

Tisti, ki se bodo odločili za plačilo cestnine z odčitavanjem registrske tablice, se bodo morali prijaviti prek spletnega portala ali mobilne aplikacije v poslovalnicah HAC-a ali preko partnerjev. Poleg tega bo na vsakem uvozu na avtocesto vsaj en pas za hitro registracijo vozil, kjer se bo uporabnik registriral na preprost način. Z začetkom uvajanja novega sistema se bodo podrle tudi cestninske postaje, testiranje sistema pa bo trajalo štiri mesece, ko bosta novi in sedanji sistem delovala sočasno.