Megavatne polnilnice ob Allianz Areni

MAN Truck & Bus in nogometni klub FC Bayern München načrtujeta javni polnilni park za električne tovornjake in električne avtobuse, ki se bo nahajal ob znamenitem stadionu Allianz Arena v Münchnu.

MAN polnilnica Allianz Arena
MAN polnilnica Allianz Arena | Foto: MAN

Hitre in megavatne polnilnice bodo zgrajene v treh načrtovanih fazah širitve na južnem avtobusnem parkirišču Allianz Arene. Skupno je predvidenih 30 polnilnih mest. To bo omogočilo polnjenje do 500 električnih avtobusov in tovornjakov vsak dan. Veliki nogometni stadioni, kot je Allianz Arena, imajo zelo močno električno omrežje zaradi visokih potreb po električni energiji za reflektorje, gostinske dejavnosti in druge porabnike, ki je v celoti izkoriščeno samo na dan tekem. FC Bayern München in njegov dolgoletni sponzorski partner MAN Truck & Bus sta našla idealne pogoje za postavitev polnilnice gospodarskih vozil in se dogovorila za ustrezen projekt. Še posebej, ker je zaradi 100-odstotne uporabe zelene električne energije v Allianz Areni projekt še bolj prijazen do podnebja.

MAN polnilnica Allianz Arena

Allianz Arena se nahaja neposredno ob severnem avtocestnem križišču München North z lastnim dostopom do avtoceste: do 10.000 tovornjakov dnevno vozi skozi to pomembno križišče, zato je to idealna lokacija za polnilni park. FC Bayern bo v prihodnosti potreboval tudi polnilno infrastrukturo za lastno floto: MAN bo v sezoni 2025/26 dostavil FC Bayernu prvi popolnoma električni avtobus kot moštveni avtobus.

MAN polnilnica Allianz Arena

Po ocenah evropskega združenja proizvajalcev ACEA bo do leta 2030 potrebnih okoli 50.000 visoko zmogljivih in megavatnih polnilnih mest na najpomembnejših prometnih poteh po vsej Evropi. Ena od teh se gradi na Allianz Areni.