Avtobusi bodo vodili pot trajnostne mobilnosti

Avtobusna industrija naj bi v naslednjem desetletju vodila na področju trajnostne mobilnosti. To je podprto s podatki iz tega močnega sektorja, ki jih je zagotovila organizacija delodajalcev CONFEBUS. Španska konfederacija avtobusnega prometa sodeluje skupaj z ostalimi združenji v tem pomembnem gospodarskem segmentu na svoji glavni poslovni platformi, mednarodnem sejmu avtobusnega prevoza FIAA 2024, ki ga organizira IFEMA MADRID v svojih prostorih, ki bo potekal že petnajstič od 22. do 25. oktobra.

Sejem avtobusov v Madridu
Sejem avtobusov v Madridu | Foto: IFEMA

Avtobusni promet predstavlja glavno hrbtenico mobilnosti v Španiji, po podatkih ministrstva za promet in trajnostno mobilnost ga sestavlja 2.700 podjetij in 44.400 avtobusov, ki letno prepeljejo 3,1 milijarde potnikov, povezujejo 8.000 mest s 75.000 kilometrov dolgim cestnim omrežjem in za obnovo voznega parka porabijo okoli 800 milijonov evrov letno. 

Avtobus je bolj trajnostno prevozno sredstvo od drugih, saj nadomešča povprečno 20 osebnih vozil – tudi v šolskem prometu, saj 17.500 avtobusov letno v Španiji prepelje 220 milijonov učencev – in s tem zmanjša emisije CO2. Izstopa tudi kot najbolj ekonomičen, najvarnejši in prilagodljiv način cestne mobilnosti, saj omogoča dostop do krajev, ki bi bili sicer odrezani. Nenazadnje je ključnega pomena za razvoj trajnostnega turizma v državi.

Online naročanje kart po znižani ceni le 3 EUR.