65 Volvov na plin

Kot kaže tovornjaki s pogonom na utekočinjen zemeljski plin LNG še niso povsem zamrli - večje litovsko logistično podjetje Vlantana je naročilo 65 novih tovornjakov Volvo FH na plinski pogon LNG.

Vlantana Volvo LNG
Vlantana Volvo LNG | Foto: Vlantana

Junija je Vlantana postala prvo podjetje v Litvi, ki je v svojih prostorih namestilo črpalko za utekočinjen in stisnjen zemeljski plin. Plinski avtomati so prilagojeni za vozila različnih proizvajalcev in podjetju omogočajo polnjenje do 20 tovornih vozil na uro. Vlantana, ustanovljena leta 1996, je zelo pomembna logistična skupina, ki deluje po vsej Evropi. Njen sedež je v Litvi, v regiji Klaipėda. Podjetje je kupilo 65 novih tovornjakov Volvo FH na plinski pogon. Prvih sedem tovornjakov s plinskim pogonom je v transportno podjetje prispelo konec junija, preostali pa bodo dobavljeni do septembra.

Vlantana Volvo LNG

Motor Volvo G13C zagotavlja enako moč - 460 KM in navor 2.300 Nm kot dizelski motor, vendar z bistveno manjšimi emisijami CO2. Pri uporabi utekočinjenega bioplina (bio-LNG) se emisije zmanjšajo do 100 odstotkov, pri uporabi zemeljskega plina pa za 20 odstotkov, v primerjavi s klasičnim dizelskim motorjem.

Vlantana Volvo LNG

Fotogalerija