UNICEF je uvedel nove logistične zahteve v skladu s standardi GS1

Mednarodna dobrodelna organizacija UNICEF, ki skrbi pod okriljem Združenih narodov za preživetje, zaščito in razvoj otrok po vsem svetu, je oktobra 2023 sprejela ter nato nekaj mesecev kasneje dopolnila navodila za prevzem in distribucijo humanitarnega blaga. Vse njene pošiljke blaga morajo biti zato že nekaj časa opremljene z logističnimi etiketami z 2D kodami, ki so skladne s standardi GS1.

GS1

Distribucija paketov in palet, ki jih UNICEF pridobi s pomočjo donacij ali nakupov na prostem trgu, je z logističnimi etiketami z 2D kodami še hitrejša in bolj učinkovita. Oznake na pakiranjih morajo biti temu primerno napisane v človeško berljivi obliki in kodirane z 2D GS1 DataMatrix črtnimi kodami. Enako velja v primerih, ko so za shranjevanje, transport in/ali ravnanje potrebni posebni pogoji. Za temperaturno občutljivo blago ter nevarno blago morajo biti paketi in palete označeni v skladu z mednarodnimi standardi, ki določajo zahteve za shranjevanje ter transport. Če blago zahteva dodatno opremo za spremljanje, kot so podatkovni zapisovalniki ali RFID čipi, morajo biti dodatne informacije navedene v osnovnih razpisnih dokumentih, zapisane v dolgoročnih dogovorih ali v naročilnicah.

GS1

Enoličen zapis

Tovrstna skladnost s standardi GS1 omogoča boljše sledenje ter upravljanje logističnih enot, kar je zelo pomembno pri delovanju organizacij na globalni ravni. Humanitarno blago potuje namreč pogosto do končnega cilja preko številnih držav in s pomočjo različnih logističnih družb, kar spremljajo večkratni postopki v smislu skladiščenja, transporta in izvozno-uvoznih aktivnosti. Enoličen zapis v obliki 2D GS1 DataMatrix črtne kode omogoča pri omenjenih procesih enostavno odčitavanje: GTIN številke izdelka (Global Trade Item Number), številke serije, datuma trajnosti ter količine enot v posameznem pakiranju. Na tak način zagotavlja UNICEF skladnost logističnih zahtev z mednarodnimi standardi in izboljšuje učinkovitost preskrbovalnih verig. Pravilno označene logistične enote zmanjšujejo napake pri njihovem shranjevanju in transportu, kar spremlja kakovostnejša sledljivost blaga. Nujno potrebne zaloge pridejo na takšen način do pomoči potrebnih otrok bolj varno in hitro. 

GS1

Implementacija 2D kod

Da se 2D kode prebijajo in predstavljajo že danes »dejstvo«, dokazuje v podobni meri trgovinska dejavnost, kjer bomo v prihodnjih letih priča največjim spremembam po uvedbi EAN/UPC enodimenzionalnih črtnih kod, kakršne poznamo zadnjih petdeset let. 2D črtne kode ponujajo po tej plati v primerjavi z informacijsko bolj siromašnimi predhodnicami širši nabor podatkov, kot so povezave do spletnih strani ali podatkov o roku trajanja izdelka, številki serije oziroma lota ter serijske številke izdelka. Poleg tega lahko dostop do dodatnih informacij na spletu vključuje informacije o sestavinah in alergenih, slike in video vsebine izdelkov, mnenja potrošnikov, načine recikliranja embalaže itd. Dostop do tovrstnih informacij ter podatkov izboljšuje potrošniško izkušnjo in omogoča lastnikom blagovnih znamk, trgovcem in vsem ostalim deležnikom kakovostnejše poslovno delovanje. Po teh plateh vstopa področje maloprodaje v smislu označevanja izdelkov v novo informacijsko ero, kjer se kaže izrazita potreba po večji dostopnosti podatkov o izdelkih preko mobilnih naprav.

Logistična delavnica

Nabor kodnih simbolov, s katerimi se srečujemo na logističnih enotah in maloprodajnih izdelkih, se je v zadnjem desetletju brez dvoma močno spremenil. Lep dokaz predstavljajo 2D kode, ki bodo zaradi informacijske izdatnosti že v bližnji prihodnosti začele dopolnjevati in v nekaterih primerih celo zakonsko nadomeščati manj učinkovite enodimenzionalne kode. S tem zavedanjem bomo v GS1 Slovenija v drugi polovici oktobra pripravili logistično delavnico, ki bo vključevala tudi predstavitev značilnosti in prednosti 2D kod. Na delavnici bomo govorili o zahtevah s katerimi se srečujemo pri označevanju palet, sledljivosti v logistiki in se posvetili rešitvam, ki jih ponujajo 2D kode in e-dobavnice. Z nami bosta strokovnjaka GS1 Matjaž Martini in Urban Konda. Družbo nam bodo delali gostujoči predavatelji. Predstavili bodo praktične primere in odgovarjali na vprašanja o aktualnih procesih ter izzivih. Pridružite se nam, veseli bomo vaših mnenj, izkušenj in misli.

GS1

Več info na spletni strani: https://www.gs1si.org/dogodek/logisticna-delavnica