Ženeva na stežaj odprla vrata

Po dveh uvodnih dneh, namenjenih zgolj novinarjem, se v četrtek 9.3. odpirajo glavna vrata Ženevskega avtomobilskega sejma tudi za obiskovalce. Sejmišče bo odprto vsak dan od 9 do 20 ure vse do nedelje 19. marca. In kaj se da videti? Veliko lepe in predvsem nove pločevine, ki se v soju reflektorjev še posebej lepo sveti. Novinarji smo bili še posebej navdušeni nad:

Motor show ženeva

BMW je končno javnosti predstavil novo serijo 5 v karavanski izvedbi, Francoski DS je pokazal luksuzni crossover DS 7 crossback. Lexus ponuja novo prestižno limuzino LS 500h, Mercedes pa kabriolet različico novega E razreda in ekskluzivni terenec Maybach G650.  

 

Volvo je predstavil povsem nov model XC 60, Škoda pa kar nekaj izvedenk težko pričakovanega Kodiaqa (scout, sportline), ter prenovljene modele Octavia, Rapid in Citygo. tudi Subaru je na ogled postavil novi crossover z imenom XV.

Izredno veliko pozornosti je pritegnila Alfa Romeo Stelvio, evropsko premiero pa je imel tui Jeep Compass. Range Rover bo kupce poskušal prepričati z novim modelom Velar, Volkswagen pa s podaljšano izvedenko Tiguana – Allspace in zamenjavo za simpatični CC, ki bo odslej nosil ime Arteon.

Po dolgem času pa nas je z novostjo presenetil Mitsubishi, ki je predstavil model Eclipse Cross, Mazda pa je navdušila z evropsko premiero modela CX 5 in tudi Nissan je pokazal posodobljen Qashqai.

V precej nižjem cenovnem razredu, je Dacia predstavila cross izvedenko modela Logan MCV z oznako stepway, Ford novo Fiesto, Hyundai karavansko različico i30 in Kia novega Picanta. Seat je v Ženevi predstavil novo Ibizo, Suzuki novega Swifta, Toyota pa prenovljenega Yarisa.

Opel, katerega so ravno kupili Francozi, je v Ženevi predstavil kar nekaj novosti. Ob novi Insigni sedan je predstavil še karavansko različico, največja zvezda na Oploven razstavnem prostoru pa je bil zagotovo majhen crossover Crossland X.

Tudi športnih avtomobilov je bilo na pretek: Alpine A110, prvi novi model te znamke po več desetletjih, Ferrari 812 Superfast, Fiat 124 Spider Europa, Honda Civic Type R, Kia Stinger, Lamborghini Aventador S, McLaren 720 S Super Series, Mercedes-Benz E63 AMG karavan, Pagani Huayra roadster, Porsche Panamaera sport turismo, Seat Leon cupra 300, Škoda Octavia RS 245, Posche 911 GT3 in še in še, saj številni tunerji dvigajo meje zmožnosti v višave.

Nekako pa so v drugem planu letos vozila na alternativni pogon, sicer jih ni manjkalo, a je bilo pravih novosti veliko, veliko manj kot pred leti. Precej več je bilo različnih konceptov, ki nakazujejo kam naj bi šel avtomobilski razvoj. Tako je Citroen pokazal zanimiv model C-Aircross concept, ki najavlja kako naj bi izgledal naslednik modela C3 Picasso. Hyundai je predstavil svoj pogled na vozila s pogonom na vodik. Jaguar bi želel z električnim modelom i-Pace postati resen konkurent Tesli, Med tem ko so pri Mercedes-Benzu predstavili AMG GT sedan concept. In še en avtomobilski koncept je za omeniti, to je 4 vratni Peugeot Insinct concept.


Če salona ne boste mogli obiskati obstaja tolažilna nagrada, saj bo konec marca svoja vrata odprl Slovenski avtomobilski salon, kjer bo možno videti kar nekaj izmed naštetih vozil.