Slovenski izvoz raste

Slovenija je v 2014 zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast, kar nas je v evrskem območju uvrstilo med hitreje rastoče ekonomije. Na to so vplivale tudi razmere v mednarodnem okolju.

Slovenski izvoz raste

Gospodarska aktivnost v naših najpomembnejših trgovinskih partnericah je namreč lani začela okrevati, pozitivni impulzi iz mednarodnega okolja so se odrazili tudi v Sloveniji. V Uradu za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) napovedujejo, da bo povečanje konkurenčnosti tudi letos pozitivno vplivalo na izvoz, ki bo ključni dejavnik pričakovane rasti.

Izvozniki leto 2014 zaključili s 1,34 milijarde evrov dobička

Slovenski izvozniki so lani skupaj ustvarili za 1,34 milijarde evrov dobička,  dejavnost pa je zaposlovala nekaj manj kot 261.000 ljudi. Z izvozom se ukvarja 17.628 podjetij, kar je več kot četrtina vseh gospodarskih družb.

Najbolj izvozniško usmerjena dejavnosti je bila proizvodnja farmacevtskih surovin in preparatov. V tej dejavnosti izvozniki predstavljajo 52,2 odstotka vseh družb, ustvarijo pa kar 99,8 odstotka celotne prodaje.

Farmaciji po izvozni usmerjenosti sledijo proizvodnja kovin, proizvodnja drugih vozil in plovil, ribištvo in gojenje vodnih organizmov ter proizvodnja drugih strojev in vozil.