Partnerstvo za manj emisij

Thermo Fisher Scientific in DHL Express sta združila moči za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, ki nastanejo pri mednarodnem prevozu za klinične raziskave, s tem pa spodbujata bolj trajnostne rešitve za zdravila, ki spreminjajo življenja.

DHL tovorno letalo
DHL tovorno letalo | Foto: DHL

DHL Express, vodilni svetovni ponudnik mednarodnih ekspresnih dostavnih storitev, in podjetje za klinične raziskave PPD družbe Thermo Fisher Scientific, vodilnega svetovnega ponudnika znanstvenih rešitev, sta združila moči za bolj trajnostne storitve kliničnih raziskav za farmacevtsko in biotehnološko industrijo. Podjetje za klinične raziskave PPD bo uporabljalo GoGreen Plus storitev podjetja DHL Express in s tem vlagalo v trajnostno letalsko gorivo (SAF), ki se lahko uporablja v večini običajnih letal in prispeva k zmanjšanju emisij. Sodelovanje omogoča podjetju PPD in s tem njegovim strankam, da zmanjšajo emisije toplogrednih plinov, povezane z mednarodno logistiko letalskega prevoza kliničnih raziskav za do 80 %, obenem pa ohranijo hitre roke pošiljanja, sledljivost vzorcev in kakovost. To odraža zavezanost podjetja Thermo Fisher k trajnostnemu razvoju ter krepi vodilno vlogo kliničnih raziskav podjetja PPD na področju okoljskih inovacijah, ki vključujejo različne pobude, kot so uporaba obnovljivih virov energije za napajanje mest kliničnih preskušanj in laboratorijev.

"Sodelovanje je je ključ do bolj trajnostne prihodnosti," je dejal Travis Cobb, izvršni podpredsednik za mednarodne operacije in letalstvo pri podjetju DHL Express. "Tako DHL kot podjetje za klinične raziskave PPD si oba močno prizadevata za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Veseli nas, da lahko zdaj svojim strankam ponudijo mendarodno rešitev za pošiljanje z zmanjšanimi emisijami. Učinkovita logistika ne pomeni le premikanje blaga, temveč tudi premik k bolj trajnostni prihodnosti z vsako dostavo, ki jo opravimo."

Thermo Fisher podpira nujne pozive znanstvenikov po vsem svetu k ukrepanju v zvezi s podnebnimi spremembami in se je zavezal, da bo do leta 2050 dosegel ničelne neto emisije. Omenjena zaveza je skupaj s kratkoročnimi podnebnimi cilji podjetja usklajena s Pariškim sporazumom in ciljem omejitve segrevanja na 1,5 °C, kar je potrdila tudi pobuda Science Based Targets (SBTi).

"V kliničnih raziskavah je treba pošiljke dostaviti hitro, pogosto čez noč, kar omejuje naše možnosti za zmanjšanje emisij ogljika, saj je treba večino paketov poslati po zraku," je dejal Leon Wyszkowski, predsednik analitičnih storitev za klinične raziskave pri družbi Thermo Fisher Scientific. "Glede na to omejitev pri spreminjanju načinov prevoza je naša največja kratkoročna priložnost za zmanjšanje emisij pri pošiljanju uporaba bolj trajnostnih goriv za letalski prevoz. Z uporabo trajnostnega letalskega goriva SAF podjetja DHL Express lahko takoj zmanjšamo emisije pri letalskih pošiljkah za do 80 %. Naše sodelovanje s podjetjem DHL Express dokazuje našo zavezanost, da svojim strankam omogočimo hiter napredek kliničnih raziskav in hkrati zmanjšamo vpliv na okolje."

Z uporabo DHL Express storitve GoGreen Plus lahko stranke zmanjšajo svoje emisije obsega 3. Sem spadajo posredne emisije toplogrednih plinov, ki nastanejo v vrednostni verigi podjetja, vključno s transportom in distribucijo v nadaljnjem delu proizvodne verige. V nasprotju s pobudami za izravnavo emisij, storitev GoGreen Plus (insetting) zmanjšuje emisije v logističnem sektorju in ga zato lahko DHL-ove stranke uporabljajo za prostovoljno poročanje o emisijah na podlagi pristopa 'book and claim'.