Optimizacija dostave zadnjega kilometra

V Evropi neučinkovitost logistične industrije stane podjetja na milijarde dolarjev letno in vpliva na poslovanje po vsej celini. Z napredno optimizacijo poti pa lahko poštna podjetja prihranijo do 20 odstotkov stroškov, izboljšajo učinkovitost in prispevajo k trajnostnim ciljem z zmanjšanjem emisij ogljika.

Pošta Slovenije
Pošta Slovenije | Foto: Pošta Slovenije

S prepoznavanjem teh težav in priložnosti namerava Pošta Slovenije, vodilni ponudnik poštnih in logističnih storitev, preoblikovati svojo logistiko in dostavo prek strateškega partnerstva s podjetjem FarEye, vodilnim globalnim ponudnikom tehnologije zadnjega kilometra. To sodelovanje obravnava več perečih izzivov, s katerimi se Pošta Slovenije sooča pri svojih prizadevanjih za racionalizacijo in izboljšanje dostave.

Za premagovanje teh izzivov je FarEye predlagal dinamično rešitev za prenovo okvira dostave Pošte Slovenije. Ključni elementi rešitve vključujejo:

  • Napredno načrtovanje in optimizacija poti: rešitev bo zagotovila napredna orodja za načrtovanje in optimizacijo za učinkovito upravljanje poti, podpirala brezhibne prehode med omrežji in se prilagajala spremembam atributov dostave v celotnem procesu pošiljanja. Upoštevala bo tudi segmentacijo naslovov, kjer vsaka dostavna pošta pokriva več območij, kar zagotavlja natančne in učinkovite izračune poti.
  • Izboljšano upravljanje prevzemov in dostave na zadnjem kilometru: rešitev ponuja orodja za upravljanje prevzemov in dostave, kar izboljšuje splošno učinkovitost delovanja.
  • Integracija nadzornega stolpa: Ta funkcija bo nudila nadzor nad logističnimi operacijami v realnem času, vključno z možnostjo obravnavanja izjem in učinkovitega upravljanja komunikacij.
  • Izboljšava mobilne aplikacije: FarEye bo izboljšal funkcionalnost mobilne aplikacije Pošte Slovenije, zmanjšal število napak pri delu na terenu in integriral nove statuse dostave.
  • Izboljšani postopki razvrščanja in priprave: rešitev bo poenostavila opravila razvrščanja in priprave ter podpirala boljše postopke rokovanja in obračunavanja.
  • Obsežna orodja za analitiko: Platforma vključuje nadzorne plošče KPI in analitična orodja za spremljanje uspešnosti in pridobivanje uporabnih vpogledov.

Pošta Slovenije in FarEyeStrokovnjaki dostave zadnjega kilometra iz FarEye z vodstvom Pošte Slovenije.

Z integracijo teh naprednih tehnologij želi FarEye optimizirati delovanje Pošte Slovenije pri različnih vrstah pošiljk in podpirati več omrežij z različnimi zahtevami dostave. Partnerstvo naj bi povečalo splošno zadovoljstvo strank in operativno učinkovitost. Rešitev FarEye je zasnovana tako, da se integrira z obstoječimi sistemi Pošte Slovenije, kar zagotavlja gladek prehod in takojšen vpliv na operativno uspešnost. Rešitev se bo uporabljala za različne vrste pošiljk - pisemske in manjše pakete, paketne pošiljke, logistične pošiljke, ekspresne pošiljke ter za dodatne dejavnosti, kot so praznjenje poštnih predalov in podpisovanje dokumentov.