Naročili 42 tovornih ladij

COSCO SHIPPING Development je 30. avgusta podpisal pogodbo o naložbi, gradnji in najemu za 42 ladij za razsuti tovor. Ta mejnik pomeni največjo ladjedelniško in lizinško transakcijo, odkar se je podjetje leta 2016 preoblikovalo v ladijsko industrijo in finančnega operaterja.

COSCO SHIPPING Development 42 novih ladij
COSCO SHIPPING Development 42 novih ladij | Foto: COSCO SHIPPING Development

V skladu s transakcijo bo družba hčerinski družbi COSCO SHIPPING Heavy Industry zaupala naložbo v gradnjo 20 ladij za razsuti tovor in CSSC Chengxi za naložbo v gradnjo 22 ladij za razsuti tovor, vključno s petimi 64.000-tonskimi ladjami, dvema 82.000-tonskima ladjama in 35 80.000-tonskih ladij s skupno vrednostjo naročil ladij več kot 1,8 milijarde evrov. Te ladje bodo dostavljene zaporedoma do leta 2027 družbi COSCO SHIPPING Bulk. Ladje v tej transakciji so energetsko varčne in okolju prijazne zelene ladje, od katerih so nekatere okolju prijazne ladje za razsuti tovor, pripravljene na pogon na metanol.

Kot industrijski in finančni operater, ki se osredotoča na glavno linijo ladijske in logistične industrije, ima podjetje trenutno v lasti več kot 140 ladij in ima načrte v več podsektorjih, kot so kontejnerske ladje, ladje za razsuti tovor in večnamenske ladje za prevoz celuloze. S to transakcijo bo obseg visokokakovostnih ladijskih sredstev podjetja močno poskočil, potem ko je podjetje v zgodnji fazi naročilo ladje za razsuti tovor in večnamenske ladje za celulozo. Družba je vlagala v visokokakovostne ladijske zmogljivosti z novejšimi tipi ladij, zelenimi in okolju prijaznimi, razumno konfiguracijo in močno vsestranskostjo, s čimer je postavila temelje za nadaljnjo konsolidacijo visokokakovostnih sredstev podjetja na področju zakupa ladijskega prometa, s poudarkom na strateškem položaju ladjarske industrije in finančnih operaterjev ter pomagati podjetju, da pospeši napredek k cilju vrednostno usmerjenih industrijskih in finančnih vlagateljev ter inovativnih ponudnikov industrijskih in finančnih storitev.