Elektrarne na nebu

Oskrba z energijo, ki jo pridobimo od sonca ali vetra, ni nič novega. Porajajo pa se zamisli o izdelavi elektrarne v zraku, ki bi uporabljala mrežo brezpilotnih letal. Le-ta bi zbirala energijo iz različnih virov in jo brezžično prenašala v zbirni center na Zemlji.

elektrarne na nebu

Tehnologija, ki trenutno čaka na patente, ima za cilj postaviti mrežo brezpilotnih letalnih naprav, ki bi lebdela nad tlemi in zbirala solarno in vetrovno energijo. Letela bi z nizko hitrostjo in bi ves čas spremljala vrtenje Zemlje, tako da bi bila 24 ur na soncu. Brezpilotne letalne naprave naj bi delovale na velikih višinah, kjer so vetrovi bolj stabilni in je manj oblakov, pa tudi letalski promet ne bo ovira. Na 15.000 metrih višine postavitve namreč ne bodo ovirale nikogar.

Vsaka letalna naprava, velika 20×20 metrov, ima 4 rotorje in več vetrnih turbin ter ravno podlago za ustvarjanje solarne energije. Naprava bo sama sebi zadostna, kar pomeni, da bo napajala sebe ter ustvarjala še dodatnih 50 kW energije, ki jo bo brezžično pošiljala na Zemljo. Na tleh bo poseben zbirni center, ki bo elektromagnetne valove pretvarjal v uporabno energijo.

Projekt razvija angleško podjetje New Wave Energy, pri katerem trdijo, da bi s postavitvijo 2–3 tisoč letečih enot ustvarili 400 MW energije, kar bi zadostovalo za oskrbo z elektriko za 200.000 gospodinjstev v enem letu.

Čeprav zveni zelo ambiciozno, pa se projekt razvija z veliko naglico, saj je v zadnjem času poletelo kar nekaj brezpilotnih letalnih naprav, kar projektu daje večjo kredibilnost. Brezpilotna letalna naprava podjetja Solar lahko ostane v zraku kar pet let. Z uvedbo mreže letečih elektrarn bi se te lahko med seboj povezovale in bi tako lahko energijo na Zemljo pošiljale v večjih količinah in bolj zanesljivo.

Očitna prednost letečih elektrarn je že v tem, da na Zemlji ne zasedajo prav nič prostora, hkrati pa mreža brezpilotnih letalnih naprav z Zemlje s prostim očesom ne bo vidna, kar omogoča, da jo postavimo kjer koli. Najprej želijo zasesti nenaseljen zračni prostor nad Atlantskim, Indijskim in Tihim oceanom. Ker bodo naprave letele s soncem, bodo energijo proizvajale praktično ves čas, kar je še ena od prednosti te nekoliko futuristične zamisli. Projekt je sicer še v povojih, saj čakajo na odobritev za testiranje iz Bruslja, pri podjetju New Wave Energy pa pravijo, da lahko prve letalne naprave spravijo v zrak že v roku šestih mesecev od odobritve projekta.